Meny
Meny

Den glemte sesongen

Kom deg ut i frisk luft for det som er en deilig forlengelse av årets ørretfiske.

 Tekst: Andreas Lium & Joakim Andreassen // Foto: Joakim Andreassen

Høsten er så definitivt en undervurdert årstid hva angår fluefiske. Ikke minst når det gjelder jakt etter storvokst ørret.

Vakre farger, frisk luft og spennende fiske i møte. // Foto: Joakim Andreassen

Glem juli-hypen

For mange er høsten et slags antiklimaks. Kanskje har man hatt en middels til dårlig sesong hva angår fangst, og sitter igjen med følelsen av både Svarteper og skjegg i postkasse når august er over. En tomhet som er til å ta og føle på, iblandet visshet om at man må gjennom en hel vinter før man kan starte på null igjen.

Slik trenger det derimot ikke å være. Både september og oktober er nemlig måneder som kan by på fantastisk fiske i frisk luft. Med stor ørret som oppfører seg helt annerledes enn den gjør i de mer konvensjonelle imitasjonsmånedene; juni, juli og august.

Massene, eller de som fisker med flue i alle fall, snakker ofte overivrig om forsommerens døgnflueklekkinger hele vinteren. Lett er det kanskje å glemme den opportunistiske storørreten sine bevegelser på sensommeren – når drifter som styrer beiting møter drifter som styrer reproduksjon. Alle vet at sistnevnte kan føre til lite gjennomtenkte avgjørelser…

Artikkelen fortsetter under bildene.

Denne ørreten patruljerte vannkanten på jakt etter «hva som helst», og både stankelbein, bibio og døgnfluer ble spist. // Foto: Joakim Andreassen

Til fluefiskerens fordel

Opportunisme og dårlig impulskontroll er på mange måter det vi leter etter hos stor ørret. Store deler av året følger de sitt faste mønster og er enten utilgjengelige for fluefiskeren, håpløse å lure, eller begge deler.

Vi ønsker å påtreffe disse fiskene som i et øyeblikks ubetenksomhet kan la seg overliste av våre insektimitasjoner med en stor krok stikkende ut av rumpa og en nylonsene stikkende ut av nesa. Oddsen for dette er god på høsten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bibio pomonae, eller «russeflue» som den også kalles. Denne kan gjøre høstsulten ørret ukritisk til alle imitasjoner som er svarte og har bein. // Foto: Joakim Andreassen

Ny sesong – andre muligheter

Stor innsjøørret vandrer mye i forkant av gytetiden, og kan påtreffes både nært land og i forbindelse med elver og elveos der det på sommerstid kun er småfisk å se.

Gjennom sesongen har de i sum ofte hatt en variert meny, og kan være mindre kritiske til eksakt fluemønster enn eksempelvis under de første tette klekkingene på forsommeren. Ei stor tørrflue kan gi uventet positiv respons på rolige fine høstdager, selv om det er lite vaking.

Som ellers i løpet av en sesong kan også høstfisket være kilent, men som vi var inne på over hører det med til historien at når det nærmer seg gytetid for ørreten, så er det en kjent sak at fisken ofte blir mer ukritisk.

Den lille hjernen skrur over på andre tanker enn den mer bedagelige og selektive feriefølelsen som ofte preger «ørretmiljøet» i juni og juli. Det korte vinduet skal utnyttes fullt ut før spising skal byttes ut med reprodusering, og sær fisk blir dermed en sjeldnere vare.

Artikkelen fortsetter under bildene.

En klassiker som kan gi resultater hele året. På høsten er derimot «stanko» en sikker vinner. Denne fisken tok imitasjonen på første kastet og veide 1,5. // Foto: Joakim Andreassen

Fem sikre høstfluer

Teknikk og fluer

I denne perioden kan et variert utvalg av fisketeknikker med ulike mønstere være aktuelt. Til og med mer uortodokse metoder som fiske med imitasjoner av både småfisk (gjerne små streamere) og mus kan gi suksess. Gjerne da når mørket faller på.

Sikre vinnere på solfylte dager med litt temperatur er stankelbein og vårfluer, mens vårfluepupper kan by på et veldig spennende (og tidvis småskummelt) fiske på kvelden.

Hva angår jokere i flueboksen bør også bibio, små flyvemaur, og små døgnflueimitasjoner (2.generasjons Baetis) finnes.

Artikkelen fortsetter under bilde og produkter.

Joakim Andreassen med sulten ørret på 2,6 som vaket på det den ble servert. I magen var det store klumper som indikerte at fisken også hadde forsynt seg av mus. Fanget et sted på grensen mellom Troms og Finnmark. Eller var det Nordland? // Foto: Joakim Andreassen

Utnytt de korte høstdagene

Generelt sett er høsten kanskje de mest undervurderte månedene for de som ikke er utelukkende er opptatt av jakt på pattedyr. Her har du altså muligheten til å forlenge sesongen i det som er fargesprakende natur – med minst like fargesprakende ørret i håven.

Det er greit å tenke på at dagene i denne perioden blir kortere, så reis gjerne ut i godt selskap, kaffe og svartkjele, med noe god bålmat i sekken. Vårt tips er å få med seg morgenen når de første solstrålene tiner frosten på bladene og morgentåken letter. Høsten byr definitivt på øyeblikk som varmer et fiskerhjerte før vi går den kalde vinteren i møte.

Til slutt vil vi minne om at man må respektere fredning, og at det aldri er en dum idé å sette tilbake de største (og flotteste) individene som en investering i fremtidens fiske.

God høstsesong!

Se hele vår avdeling for fluefiske her

Del
Lukk
1500 kr igjen til FRI FRAKT!
0 av 1500